Tuesday, August 19, 2014

သာမန္ၾကက္သြန္နီေတြလို မ်က္ရည္မထြက္ေစ မယ့္ပံုစံနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီဥ (tearless onion) ေတြဟာႏွလံုးေရာဂါ ကိုကုသနိုင္ျပီး အ၀လြန္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ရာမွာ အသံုး၀ယ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါကိုသုေတသီ Collin Dadyနဲ႔ အဖြဲ႔သားေတြက ေလ့လာနိုင္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ယင္းသုေတသီ အဖြဲ႔ဟာ မ်က္စိကုိ ပူေစျပီး မ်က္ရည္က်ေစတဲ့ ၾကက္သြန္နီဥမွာ ပါ၀င္ေသာ ပရိုတင္းကို နည္းပါးေအာင္ တီထြင္နိုင္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဲ့ဒီ႔ၾကက္သြန္နီဥ မွာပါ၀င္တဲ့ ဆာလဖာနဲ႔ အသြင္တူပစၥည္းဟာ ၾကက္သြန္နီဥ လိုပဲ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳနိုင္တဲ့ အေၾကာင္းေဖာ္ထုတ္ နိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာတြင္း ေသြးခဲနိုင္ျခင္း၊ ေသြးခဲပိတ္ဆို႔ နိုင္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္နိုင္ဖို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကရတဲ့ အာနိသင္ေတြနဲ႔ ေဆး၀ါးေဖာ္စပ္ အသံုးျပဳခဲ့တာ အခ်ိန္တစ္ခု ၾကာျမင့္ခဲ့ပါျပီ။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ကိုက်ဆင္းေစတယ္ လို႔လည္းသုေတသန မ်ားစြာမွာ ေဖာ္ထုတ္နိုင္ခဲ့ပါသည္။ သုေတသီေတြဟာ ၾကက္သြန္နီမွာလည္း အလားတူ အာနိသင္ေတြ ရွိ/မရွိကို ေလ့လာခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဓါတ္ခြဲခန္း စမး္သပ္မွုေတြအရ မ်က္ရည္မက်ေစေအာင္ တီထြင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ေတြဟာ ေသြးဥမႊားေတြ စုေ၀းလာျပီး ေသြးေၾကာတြင္းမွာ ေသြးခဲျခင္းကို ၾကက္သြန္ျဖဴလို ပဲကာကြယ္နုိင္ျခင္း ေရာင္ရမ္းမွဳေတြ ကိုသက္သာေစျခင္း စတဲ့အာနိသင္ ေတြကို ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစတယ္ဆို တဲ့အခ်က္ကိုလည္း ေဖာ္ထုတ္နုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမွဳကို Journal of Agricultural and Food Chemistry မွာေဖာ္ျပထားပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...