Tuesday, August 19, 2014


(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္
အစားစာျပီးေဆးလိပ္ (၁)လိပ္ေသာက္ျခင္းသည္ သာမန္ခ်ိန္တြင္ေဆးလိပ္ (၁၀)လိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်သည္။ (ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ပိုမ်ားသည္)
(၂) အသီးအႏွံမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းမစားသံုးပါႏွင့္
သင္သည္အသီးအႏွံမ်ားအား အသားမ်ားႏွင့္တြဲဖက္စားသံုးေသာ အခါအစာအိမ္ထဲတြင္ အသီးအႏွံမ်ားသည္ အစားအစာမ်ားကိုအူဆီသို႔ မေရာက္နိုင္ေသာထိန္းခ်ဳပ္ ထားသည္။ အစာအိမ္ထဲတြင္က်န္ရွိေနေသာ အစားအစာ မ်ားကိုလည္း ဖ်က္ဆီးပစ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အသီးအႏွံမ်ားကို အစားမစားမွီ အနည္းဆံုး (၁)နာရီအလုိ (သို႔)အစားစားျပီး (၁)နာရီအၾကာမွ စားသံုးပါ။ မနက္ခင္းအစာ မရွိေသာအခိ်န္တြင္ စားသံုးပါကအသီးအႏွံမ်ား တြင္ပါ၀င္ေသာ အဟာရဓါတ္မ်ားကို အေကာင္းဆံုး အသံုးျပဳနိုင္ျပီး ေန႔တစ္ေန႔အတြက္ လံုေလာက္ေသာ စြမ္းအင္မ်ားကို ရရွိနိုင္သည္။
(၃) လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္
အစားစားျပီး လက္ဖက္ရည္ မေသာက္သံုးသင့္ပါ။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ လက္ဖက္ရြက္မ်ားတြင္ ျမင့္မားေသာ အက္ဆစ္မ်ား ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ၎အရာမ်ားသည္ ပရိုတိန္းဓါတ္မ်ားကို ျဖစ္ေစနုိင္ျပီး ကြ်န္ုပ္တို႔ စားလုိက္ေသာ အစာမ်ားေခ်ဖ်က္ျခင္းကို ခက္ခဲေစနိုင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္အစာစားျပီး တစ္နာရီၾကာမွသာ လက္ဖက္ကိုေသာက္သံုး သင့္ပါသည္။
(၄) ခါးပတ္ၾကိဳးကို မေလ်ာလိုက္ပါႏွင့္
ေယဘူယ်အားျဖင့္ ေကာင္းေသာအစားအစာမ်ားသည္ ကြ်န္ေတာ္တို႔၏ ခါးပတ္ၾကိဳးမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေစရန္ အားထုတ္ေပးသည္။ သို႔ေသာ္ ခါးပတ္ၾကိဳးမ်ား ေလ်ာ့ထားျခင္းက ဆိုးပါသည္။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ၎က အူမ်ားကို ရစ္ပတ္ျခင္းႏွင့္ ပိတ္ဆို႔ျခင္းမ်ားကို မျဖစ္ေပၚေစနုိင္ေသာ္လည္း သင့္အားမသက္သာမႈကို ခံစားေစႏိုင္ေလာက္တဲ့ ပမာဏအထိ သင္ အလြန္အကြ်ံစားသံုးမိႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ခါးပတ္ၾကိဳးေလ်ာ့ခ်ျခင္းသည္ သင့္အား သက္သာေသာ ခံစားမွဳကို တစ္ၾကိမ္တစ္ခါ ခံစားေစျပီး ဒီခံစားမႈက သင္အား အလြန္အကြ်ံ စားသံုးေစပါသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ခါးပတ္ၾကိဳးေလ်ာ့ခ်ျခင္းအား မျပဳလုပ္ဘဲ သင့္အတြက္သက္ေတာင့္သက္သာ ရွိေစနိုင္ေသာ အစာပမာဏကိုသာ စားသံုးပါ။
(၅) အစာစားျပီးေရမခ်ိဳးပါႏွင့္
အစားစားျပီးေရခ်ိဳးျခင္းသည္ လက္၊ ေျခေထာက္ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္သို႔ေသြး စီးဆင္းမွုျမန္ဆန္လာျပီး အစာအိမ္တစ္၀ိုက္ရွိ ေသြးပမာဏကိုေလ်ာ့က်ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္အစာအိမ္၏ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္း စနစ္ကိုအားနည္းေစသည္။
(၆) စားၿပီးၿပီးျခင္း လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။
အစာစားျပီးလမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္ အစားမေက်ျခင္းႏွင့္ အက္ဆစ္မ်ား ေျပာင္းျပန္စီးဆင္းေစသည္။ သို႔ေသာ္လည္း အစာစားျပီးနာရီ၀က္အၾကာတြင္ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္ သင့္အတြက္ေကာင္းမြန္ေသာ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခုျဖစ္သည္။ ေတာင္ပိုင္း ကာလိုနီယာ တကၠသိုလ္ရွိ သိပၸံနည္းက် ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ျခင္း ဌာနမွ ေလ့လာသူ မ်ားသည္ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ျပီး လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္ စြမ္းအင္မ်ားေလာင္ကြ်မ္းျခင္း အတြက္ေကာင္း မြန္ေသာ နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္သည္ ဟုေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
သင္သည္အက္ဆစ္မ်ား ေျပာင္းျပန္စီးဆင္းျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္ကေျပာင္းကျပန္ ျဖစ္ျခင္းမွကာကြယ္နိုင္ရန္ အစာစားျပီးမိနစ္၂၀ သို႔မဟုတ္မိနစ္၃၀အၾကာတြင္ ၁၀မိနစ္ခန္႔လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းအား ျပဳလုပ္သင့္သည္။
(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္။
အစားစားျပီးခ်က္ခ်င္းအိပ္လုိက္ျခင္းသည္ ကြ်န္ေတာ္တို႔စားသံုးလုိက္ေသာ အစားအစာမ်ားကို ေၾကညက္ေစရန္ မလြယ္ကူေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ကြ်န္ေတာ္တို႔၏ အူမ်ားတြင္ ၀မ္းႏွင့္ဆိုင္ေသာေရာဂါမ်ား ႏွင့္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား ကို ျဖစ္ေစနုိင္သည္။

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...